یکی از موارد استفاده و کاربرد های معین سازی انواع و اقسام طبقه بندی های نرم افزارها و انواع اپلیکیشن موبایل، رسیدن و وصول به  درک و فهم مشترک برای دست یابی  و رسیدن به برنامه ها و اپلیکیشن های دلخواه و مورد نظر از طرف توسعه دهندگان ، مخاطبان و کاربران می باشد. مشخص شدن نوع اپلیکیشن موبایل به کاربران کمک می کند تا توانایی این را داشته باشند که به  برنامه ها و اپلیکیشن  های گوشی موبایل  دلخواه و مورد نظر خود،سریع تر و بهتر دسترسی داشته باشند و پیش از دانلود و استفاده از آن این را بدانند که کارایی این  نرم افزار و اپلیکیشن موبایل در چه زمینه ای می باشد. از سویی دیگر برای مسائل ومشکلات تجاری  و فنی از طرف توسعه دهندگان، در مبحث قیمت گذاری ها و وصول به نقطه مشترک برای  پیشرفت و توسعه، خدمات و کاربرد های های بسیاری دارد. در  این مقاله تصمیم داریم تا به این  گوناگونی و تنوع از دید مخاطبان ، کاربران و از دید توسعه دهندگان بپردازیم که  به دو دسته بندی تقسیم می گردد.

۱-انواع اپلیکیشن از نظر کاربردی و فنی

۲- انواع اپلیکیشن از نظر کاربرد

از دیدگاه مخاطبان و کاربران دو مرجع  اصلی و اساسی برای این طبقه بندی وجود دارد. سایتهای appstore  و playstore برای دو سیستم عامل اندروید و ios حائز اهمیت ترین و بزرگترین مرجع دسترسی به برنامه ها و اپلیکیشن های گوشی های موبایل هستند. نکته ای که وجود دارد این است که بعضی از این طبقه بندی ها با یکدیگر همپوشانی دارند  در واقع یکدیگر را تکمیل می کنند و به شکل قطعی عمل نمی کنند.

انواع و اقسام برنامه ها و اپلیکیشن های  موبایل از  نظر  کاربردی و فنی:

برنامه بومی (Native)

برنامه وب (Web View)

برنامه ترکیبی  (Hybrid)

۱-اپلیکیشن های بومی  یا اپلیکیشن نوتیو(native app)

برنامه بومی برای استفاده در یک پلت فرم یا دستگاه  ویژه و خاص طراحی و ساخته شده است.این دسته از  نرم افزار ها واپلیکیشن ها به شکل حرفه ای برنامه نویسی می شوند و اغلب اپلیکشن ها و برنامه های  گوشی موبایل معروف و موفق از این نوع برنامه نویسی استفاده کرده اند مانند اپلیکیشن هایی از قبیل: اسنپ ، تپسی، دیجی کالا و …  . برنامه تلفن همراه بومی یک نرم افزار است که در یک زبان برنامه نویسی خاص و ویژه مثل Objective C برای iOS و Java برای سیستم عامل های اندروید کد نویسی شده است. برنامه های بومی تلفن همراه، عملکرد سریع و قابلیت اعتماد بالا را عرضه می کنند. به علاوه آنها به دستگاه های متفاوت تلفن مثل دوربین و دفتر آدرس دسترسی دارند. هم چنین،  مخاطبان وکاربران توانایی این را دارند که از بعضی  اپلیکیشن  ها و برنامه ها بدون اتصال به اینترنت استفاده کنند. با این حال، این نوع برنامه برای پیشرفت و توسعه نیازمند هزینه است، زیرا مختص یک سیستم عامل  ساخت و طراحی می شود، و شرکت را مجبور می کند تا نسخه های تکراری را که در سیستم عامل های دیگر کار می کنند، بسازد. اغلب بازی های ویدئویی برنامه ها واپلیکیشن های بومی گوشی موبایل هستند.

اغلب افراد برنامه های مرسوم  گوشی های موبایل را از فروشگاه های برنامه مثل فروشگاه برنامه اپل یا فروشگاه گوگل دانلود می کنند. یک برنامه بومی تنها  و فقط توانایی این را دارد که روی یک نوع سیستم عامل تلفن همراه اجرا و نصب می شود: iOS، Android، Blackberry،Symbian، Windows Phone، WebOS، و غیره. اگر می خواهید تجربه برنامه خود را برای کاربران Android یا Blackberry نیز در دسترس مخاطبان و کاربران قرار دهید، احتیاج به  به پیشرفت ، توسعه و حفظ یک نسخه جداگانه از نرم افزار دارید.

۲-برنامه ها واپلیکیشن های وب نشان  یا اپلیکیشن وب ویو(webview app)

Web App ذخیره شده در یک سرور از راه دور و از طریق مرورگر از طریق اینترنت تحویل داده می شود. برنامه ها و اپلیکیشن های وب برنامه های واقعی و حقیقی نیستند و آنها به واسطه ی مرورگر اجرا می شوند و معمولادر HTML5 نوشته می شوند.

یک اپلیکیشن وب موبایل، نرم افزاری است که از نوآوری و فناوری هایی مثل جاوا اسکریپت یا HTML5 برای ارائه تعامل، هدایت و یا قابلیت سفارشی سازی استفاده می کند. این  اپلیکیشن ها و برنامه ها در یک مرورگر وب درون تلفن همراه اجرا می شود. این به این معنی است که آنها از طریق اینترنت قابل استفاده هستند و برنامه های جداگانه ای نیستند که بر روی دستگاه گوشی موبایل کاربر ذخیره شوند. برنامه های وب موبایل را می توان با استفاده از هر نوع مرورگر وب هوشمند تلفن همراه – مانند مرورگرهای کامل از قبیل تلفن های آیفون و تلفن های Android یا مرورگرهای بین رده مانند خیلی از گوشی های BlackBerry اجرا نمود.

یکی از فواید و مزیت های اینر نوع اپلیکیشن ها این است که به علت اجرایی بودن در انواع سیستم عامل ها هزینه پیاده سازی و اجرای آن پایین تر از شکل برنامه نویسی بومی می باشد.

۳-اپلیکیشن های ترکیبی یا هیبرید(hybrid app)

 

برنامه های ترکیبی مثل برنامه های بومی، روی دستگاه اجرا می شوند و با فناوری و تکنولوژی های وب نوشته شده اند (HTML5، CSS و جاوا اسکریپت). برنامه های ترکیبی در یک ظرف بومی اجرا و پیاده سازی می شوند و موتور مرورگر دستگاه (و نه مرورگر) را برای استفاده از HTML و پردازش جاوا اسکریپت به صورت محلی استفاده می کنند. لایه انتزاعی وب به قسمت بومی اجازه دسترسی به توانایی ها و قابلیت های دستگاه، مثل شتاب سنج، دوربین و ذخیره سازی محلی  را می دهد که در  اپلیکیشن ها و برنامه های وب موبایل قابل دسترسی نیست.

معمولا سازمان ها و شرکت ها ، برنامه های ترکیبی را به عنوان پلاگین برای یک صفحه وب موجود ایجاد می کنند؛ به این ترتیب، آنها بر این امیدند که در فروشگاه App حضور پیدا کنند، بدون اینکه تلاش ها وکوشش های زیادی برای  پیشرفت و توسعه اپلیکیشن ها و برنامه های دیگری انجام دهند. برنامه های ترکیبی نیز محبوب هستند زیرا که آنها اجازه  پیشرفت و توسعه کراس پلت فرم دارند: یعنی همان اجزای کد HTML را می توان در سیستم عامل های متفاوت تلفن همراه مورد استفاده مجدد قرار دارد.

نتیجه این امر کم شدن مبالغ و هزینه های پیشرفت و توسعه به شکل چشم گیر و قابل توجهی است.وسیله ها و ابزارهایی همچون PhoneGap و Sencha Touch به افراد واشخاص این اجازه  را می دهند که با استفاده از  توانمندی و قدرت HTML در همه ی سیستم عامل ها یک نسخه خروجی آن هم با یک کد تکراری داشته باشند.

 

جدول مقایسه فوری امکانات و ساختار فنی ۳ نوع مختلف اپلیکیشن های موبایل

WEB VIEW

HYBRID

NATIVE

ارزان

متوسط

گران

هزینه توسعه

پایین

متوسط

فوق العاده

عملکرد

سخت

متوسط

آسان

راه های درآمدزایی

۱۴ درصد اپ های دنیا

۸۶ درصد اپ های دنیا

محبوبیت

دسترسی بسیار محدود

دسترسی متوسط

دسترسی گسترده

امکانات سخت افزاری

ظاهر و تجربه کاربری محدود

ظاهر و تجربه کاربری عالی

رابط کاربری

قابل استفاده در همه پلتفرم ها

معمولا قابل استفاده در همه پلتفرم ها

قابل استفاده در یک پلتفرم

سیار بودن کد

بروزرسانی واحد برای همه پلتفرم ها

بروزرسانی مجزا برای هر پلتفرم

نگهداری و بروزرسانی

اپ های با امکانات محدود و مشخص / اپ های بدون نیاز به توزیع در اپ استور ها / اپ های توسعه داده شده با HTML

اپ های نیازمند توسعه مالتی پلتفرم

اپ های منحصر به بازار یک پلتفرم خاص / اپ نیازمند امکانات گسترده و خصوصا ارتباط با سخت افزار گوشی / هرگونه اپ نیازمند توسعه بهینه / هرگونه اپ نیازمند بهترین ظاهر و تجربه کاربری

بهترین کاربرد پیشنهادی

درباره محمد نصرتی

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *