یکی از عمده روشهایی که توسعهدهندگان و طراحان اپلیکیشن معمولاً قبل از شروع به طراحی از آن بهره میبرند، بررسی و تحلیل اپلیکیشنهای مشابهی است که در فضای اینترنت وجود دارند.
آنالیز چند اپلیکیشن مشابه، میتواند ایدههای مناسبی را در ذهن طراح اپلیکیشن خلق کند، که در طراحی اپ خود از آنها بهره گیرد. زیرا که برای ساخت هر نوع از اپلیکیشنی، باید از قوانین نانوشتهای تبعیت کرد تا به استانداردهای لازم در طراحی اپلیکیشن رسید.
۱۰ نکته برای ساخت اپلیکیشن حرفه ای موبایل
۱ – دید روشنتری نسبت به کاربرد موبایل داشته باشید
اپلیکیشنهای موبایل اغلب در مواردی کاربرد دارند که یک اشخاص درگیر کارهای روزمره هستند و وقت کوتاهی برای استفاده از موبایل خود دارند، در کنار این موضوع، این اشخاص معمولاً در شرایطی از این اپلیکیشنها استفاده میکنند که در محیطی آرام و ساکت قرار دارند و شاید در حال استراحتاند؛ برای مثال زمانی که صفحه توییترشان را در خانه چک میکنند، یا در حالی که در مطب دکتر حضور دارند مقالهای را مطالعه میکنند یا ممکن است زمانی که پشت میز کار خود نشستهاند، با گوشی خود کار کنند.
روشن است که موارد کاربرد موبایل در چنین مواقعی بسیار بیشتر از کامپیوتر و لپتاپ است و البته اندکی متفاوت؛ پس در طراحی اپلیکیشن موبایل و از جمله اپهای آموزشی باید به نکات ظریفی توجه داشته باشید.
۲ – برای ساخت اپلیکیشن حرفه ای موبایل از خلاصه مطلب استفاده کنید
شاید بهترین مدل برای اپلیکیشنهای آموزشی و پشتیبانی، قرار دادن خلاصه مطالب آموزشی در برنامه باشد. معمولاً خیلی از کاربران، حوصله یا وقت این را ندارند که یک یا چند ساعت از وقت خود را صرف مطالعهی مطالب مختلف یک اپلیکیشن آموزشی کنند.
به همین دلیل، استفاده از خلاصه مطلب یا مطالب آموزشی کوتاه، تأثیر بسزایی در رغبت کاربران به خواندن این مطالب خواهد داشت.
۳ – بخشهای عملکردی اپلیکیشن خود را به حداقل برسانید
خیلی از طراحان و توسعهدهندگان اپلیکیشن، فضای اپ خود را به گونهای طراحی میکنند که تمام یا اکثر جزئیاتی که میخواهند برای کاربران به نمایش درآید، در محیط اصلی برنامه قرار گیرد. این عمل اگرچه میتواند بخشهای بیشتری از برنامه را در نگاه اول در معرض دید بیننده قرار دهد، ولی پیچیدگی ظاهری صفحه را افزایش داده، که این، خود باعث گیج شدن مخاطب خواهد شد. شما به عنوان یک توسعهدهندهی اپلیکیشن، باید این نکته را در طراحی اپلیکیشن مورد توجه قرار دهید که کاربران موبایل، اغلب با صفحات کوچک و محدودی سروکار دارند که نمیتوان به راحتی، هر جزئیاتی از برنامه را در آن گنجاند. بهترین ایده این است که شما اجزای اصلی و مهم اپلیکیشن خود را در صغحه اصلی قرار دهید و مطالبی که زیاد ضروری نیست را از صفحهی اصلی حذف کنید
.
سادگی بیشتر در طراحی اپلیکیشن به کاربران این امکان را میدهد که بهراحتی بتوانند مطالب سایت را درک کنند و کاربری راحتتر و بهتری را تجربه کنند. بهطور مثال میتوانید با درج لیستی از مطالب در صفحهی اصلی، دسترسی کاربران را به قسمتهای مختلف، آسان و در عینحال محیط کاربری اپلیکیشن خود را به منظور کاربری سادهتر، خلوت کنید.
۴ – برای ساخت اپلیکیشن حرفه ای موبایل کارایی را به یک هدف تبدیل کنید
این نکته را به خاطر داشته باشید؛ انتظاری که کاربران از یک اپلیکیشن آموزشی دارند، این است که بهراحتی و با چند اشارهی ساده به اطلاعات موردنیازشان دسترسی پیدا کنند. اهمیت این موضوع در مورد اپلیکیشنهای پشتیبانی عملکرد موبایل بیشتر خودنمایی میکند. اطلاعات دستهبندی شده و ساختار یافته، قابلیت دسترسی به اطلاعات را فزونی میبخشد. عدم کارایی مناسب در این نوع طراحی، تمایل کاربران را برای استفاده از اپلیکیشن کاهش میدهد.
۵ – در طراحی اپلیکیشن برای صفحات لمسی، متفاوت فکر کنید
صفحات لمسی از یک امتیاز بزرگ برخوردارند و آن، استفاده از حرکات فیزیکی (مانند اشاره یا لمس انگشت دست بر روی صفحه) در کاربری با اینگونه صفحات است. همین امر قدرت کنترل و کاربری این صفحات را برای کاربران دستگاههای صفحه لمسی بالا میبرد. برای طراحی در این فضا، باید تفکر خود را در مورد تعریف دستورات حرکتی، اندکی تغییر دهید. اگرچه بهکارگیری خلاقیت در تعریف این دستورات میتواند اپلیکیشن شما را کاربرپسندتر کند، ولی نباید در تنوع بخشیدن به دستورات زیادهروی کنید.
۶ – در تعریف دستورات حرکتی لمسی، از سادهترین حرکات استفاده کنید
بر اساس گفتهی آقای “Josh Clark” یکی از نویسندگان فعال در زمینهی طراحی اپلیکیشن، بسیاری از مردم در کورد بیشتر دستورات حرکتی(لمسی) که در فضای موبایل و اپلیکیشنها تعریف شده، بیاطلاعاند؛ و همچنین منبع خاصی نیز برای آگاهی از این دستورات در صفحات کوچک لمسی وجود ندارد.
این موضوع را در ذهن داشته باشید که بهترین دستورات حرکتی، که کاربری اپلیکیشن را آسان میسازد، همان اشارههای کوتاه (taps) و حرکات جارویی دست (swips) است. درآمد زایی با ساخت اپلیکیشن
۷ – برای ساخت اپلیکیشن حرفه ای موبایل کاربری با یک دست را در نظر داشته باشید
افراد زیادی در بین ما هستند که به دلایل گوناگونی از یک دست، برای کار با موبایل استفاده میکنند. بهطور مثال زمانی که فردی، چیزی را در یک دستش گرفته و با دست دیگر مشغول کار با گوشی موبایل است، و یا افرادی که عادت به استفاده از موبایل با یک دست را دارند. در اینگونه شرایط، طراحیرابطکاربری با درنظر گرفتن کاربری یکدست میتواند کاربران بیشتری را به استفاده از اپ شما ترغیب کند.
اگر اپلیکیشنی که طراحی میکنید، امکان کاربری با یک انگشت را دارد، پس حتماً این امکان را در اپلیکیشن خود قرار دهید.
۸ – برای ساخت اپلیکیشن حرفه ای موبایل وضوح دیداری را رعایت کنید
در طراحی رابط گرافیکی اپلیکیشن از بعد دیداری و بصری، اصول مشخصی وجود دارد که به کاربران کمک میکند تا در هنگام مشاهدهی مطالب اپلیکیشن، دچار برداشت اشتباه نشوند. برای مثال، اصل سادهسازی را در صفحات برنامه، از جمله صفحات اصلی رعایت کنید تا مخاطب دچار سردرگمی نشود.
همانطور که در عناوین قبلی نیز اشاره شد، سعی کنید اطلاعات غیرضروری را تا حد امکان از صفحه یا صفحات اصلی اپلیکیشن حذف کنید. علاوه بر این، کاربران تمایل دارند که مطالب مرتبط با هم را در گروهبندیهای مختلف مشاهده کنند. گروهبندی مطالب و اطلاعات، در کاربرپسند کردن اپلیکیشن شما تأثیر بسزایی خواهد داشت.
وقتی آیتمهای مختلف یک برنامه، زیاد نزدیک به هم قرار گرفته باشند، شاید کاربران به اشتباه فکر کنند که این آیتمها با یکدیگر مرتبط میباشند، در صورتی که چنین نیست. چگونه اپلیکیشن حرفه ای بسازیم
۹ – برای ساخت اپلیکیشن حرفه ای موبایل نرخ خطاها را کاهش دهید
میزان خطاهایی که در کاربری با اپلیکیشنهای موبایل رخ میدهد، به مراتب بیشتر از این میزان در استفاده از نرمافزارهای کامپیوتری است. خیلی مواقع پیش میآید که کاربران تمرکز لازم در هنگام استفاده از گوشی موبایل را ندارند؛ همچنین افراد زیادی وجود دارند که انگشتانی بزرگ دارند. در این مواقع امکان اشتباه در لمس یک آیکون یا آیتم خاص بالا میرود.
در نوار پایین صفحات لمسی، ارتفاع دکمهی فهرست اصلی گوشی موبایل یا دستگاه تبلت (که کاربرد زیادی دارد)، ۴۴ پیکسل است. بزرگی این دکمه باعث میشود، امکان خطا در زدن (لمس کردن) آن کاهش پیدا کند. وقتی در حال طراحی بخشهای مختلف اپلیکیشن هستید، روشهایی را برای کاهش خطاهای لمسی در برنامه بهکار گیرید.
به عنوان نمونه، دورتادور یک آیکون را فضای خالی در نظر بگیرید که اگر کاربری محیط اطراف آن آیکون را لمس کرد، بتواند آن را لمس کند و لازم نباشد دقیقاً بر روی خود آیکون اشاره کند.
بهطور ایدهآل، وقتی کاربر روی آیتم خاصی اشاره میکند، باید همان عمل(عمل مربوط به اشاره بر روی آیتم موردنظر) رخ دهد.
۱۰ – در ابتدا، نسخه آزمایشی محصول خود را منتشر کنید
حتی اگر شما قصد توسعهی یک اپلیکیشن تحت وب بومی را دارید، بهتر است که در ابتدا یک نسخهی آزمایشی از اپلیکیشن خود را روانه بازار کنید.
در مصاحبهای که با یکی از طراحان محصولات دیجیتال، آقای لوک روبلوسکی(Luke Wroblewski) صورت گرفت، او بر این نکته اشاره کرد که ارائه یک نسخهی اولیه و آزمایشی قبل از انتشار نسخهی اصلی، میتواند کمک شایانی به طراحان و توسعهدهندگان کند تا بتوانند نقاط قوت و ضعف اپلیکیشن خود را کشف کنند.
شما با قراردادن نسخهی آزمایشی اپلیکیشن خود در شرایط مختلف و فراهم کردن قابلیت دسترسی به آن برای مخاطبان موردنظرتان و همچنین ایجاد کانالهایی برای گرفتن بازخورد از این مخاطبان، میتوانید اپلیکیشنتان را قبل از انتشار مورد آزمایش قرار دهید.