چند نکته برای طراحی اپلیکیشن موبایل ، دور از انتظار نیست که با سرعت افزایش دسترسی کاربران به تلفنهای همراه اندروید در نقاط جهان، در آینده نزدیک بیشتر شود.
تلفن های همراه اندروید و هوشمند به یکی از مهمترین ابزارهای مورد استفاده در کارهای روزمره تبدیل شده است. ارتباطات تصویری و ارسال پیامک و گفتگوی متنی(چت) و همچنین تماس صوتی با مخاطبان و دوستان ، عکاسی و فیلمبرداری ، انجام امور مالی و بانکی ، بازدید و استفاده از سایت های اینترنتی ، استفاده از شبکه های اجتماعی ، اطلاع از اخبار و کسب اطلاعات روزانه و … از طریق گوشی اندروید و یا هوشمند صورت می گیرد که هر کدام از امور فوق الذکر با استفاده از امکانات گوشی که از طریق نرم افزارها و اپلیکیشن های گوشی فراهم شده است انجام می شود.
اپلیکیشن موبایل چیست؟
تبلت ها و موبایل های هوشمند (smart) مانند هر کامپیوتری دارای برنامه های کاربردی و نرم افزارهای متنوع و مختلفی هستند. در بازار نرم افزارهای گوشی همراه ، در زبان عامه واژه « اپلیکیشن » یا به اختصار اپ ( App ) بیشتر از واژه نرم افزار جا افتاده است.
به زبان ساده تر اپلیکیشن موبایل بصورت مستقیم کاری را انجام میدهند که کاملاً برای کاربران ملموس و قابل مشاهده است ، نرم افزارهای موبایل از دید کاربران مخفی بوده و بستر و شرایطی را فراهم میکنند که توسط آنها میتوان ساخت اپلیکشینهای موبایل را نصب و اجرا نمود. در واقع قبل از نصب اپلیکیشنها، وجود نرم افزارها ضرورت دارد.
طراحی اپلیکیشن موبایل باید به شکلی باشد که برای هر دستگاه و هر سیستم عاملی سازگار باشد. اما در این بین تفاوتهایی وجود دارد، از جمله زبان برنامه نویسی برای هر سیستم عامل.
چند نکته برای طراحی اپلیکیشن موبایل
۱- هویت بصری یکپارچه طراحی اپلیکیشن
منظور از هویت بصری یکپارچه آن است که همه رنگها و نوع طراحی همه ایکون ها و صفحات متناسب با یکدیگر باشد ، برای هر رنگ دلیلی داشته باشید و بدانید چرا آن رنگ را در کنار بقیه رنگ ها قرار می دهید ، به قواعد رنگ نگاه کنید و بفهمید تناسب مابین رنگها به چه صورت است.
۲- به طراحی اپلیکیشن موبایل کاربردی نگاه کنید
می شود در طراحی اپلکیشن هزار ابزار متفاوت قرار داد ولی آیا لازم است ؟ به کاربردی بودن اپ بیشتر از کامل بودن آن دقت داشته باشید. کاربردی بودن اپ یعنی اینکه نیاز های مخاطب را برطرف کند، اپ زیبا بدون اینکه نیاز کاربر را رفع کند باور کنید زیبا نیست !
۳- به دست ها نگاه کنید!
دست های ما زبان خاص خود را دارند، زبانی که با مغز ارتباط مستقیم دارد. ولی دست های ما امروزه همانند یک موجود مجزا هستند که هوش خود را دارند، دست های ما با اینکه قدرت را از دست داده اند اما سریعتر شده اند ، پس اگر اپلیکیشن شما سرعت بالایی نداشته باشد و روان نباشد قطعا یک شکست خواهد بود و دست ها آن را پس می زنند، در طراحی اپلیکیشن خود به دست ها خیلی دقت کنید، شعاع حرکتی انگشت ها را پیدا کنید، اپ تان را هم برای افرادی که یک دست با اپ کار می کنند و هم با دو دست از اپ استفاده می کنند طراحی کنید.
ایکن ها را برای دست های نرمال طراحی کنید، ایکن ها نباید بیش از حد بزرگ و یا بیش از حد کوچک باشند. دسترسی هر ایکن را برای لمس در نظر بگیرد. مسئله دیگر این است که مسیر حرکتی دست را در لمس چند ایکون در نظر بگیرد. به گونه ای طراحی نکنید که دست برای رفتن و برگشت به یک مسیر بیش از حد حرکت بکند و از ریتم بیافتد.
۴- اطلاعات را محترم بشمارید!
در طراحی اپلیکیشن باید جای خوبی برای اطلاعات در نظر بگیرد ، اطلاعات باید به صورت چکشی و ضربه ای آورده شود و فرد را از خواندن زیاد بی نیاز کند. دقت داشته باشید که مردم عموما در استفاده از اپ کم حوصله هستند. اگر اپ شما منتشر کننده اطلاعات است، پس همه عوامل را حذف کنید و تا جایی که می توانید تمرکز مخاطب را برهم نزنید در این حالت هر چه اپ تان کمتر به چشم بیاید بهتر است.
اما اگر اپ شما به گونه ای است که از اطلاعات ثابت بهره می برد. سعی کنید تا جایی که می توانید مفید و صریح باشید. منظور از مفید این است که از اطلاعات جانبی بپرهیزید و مستقیم سراغ اصل مطلب بروید. و منظور از صریح بودن این است که روده درازی نکنید و شفاف عمل کنید. هر چه اطلاعات را در طراحی اپلیکیشن محترم بشمارید قطعا نتیجه بهتری کسب خواهید کرد.
۵- چگونگی طراحی مناسب آیکون ها در اپلیکیشن
در هنگام طراحی آیکون ( آیکون گرافی) برای ساخت اپلیکیشن اندروید ، باید این نکته را حتما در نظر باشید که اپلیکیشن شما ممکن است که در ابزارهای مختلف با سازنده های متفاوتی نصب گردد. در حالی که اپلیکیشن فقط برروی بعضی از دستگاه های محدود قابل نصب است ، اما نرم افزاراندروید می تواند بر بیشتر دستگاه ها با چگالی پیکسل های متفاوت ، قابل نصب باشد. پس خیلی مهم است که به این نکته دقت زیادی کنید.
مساله و چالش اصلی در این است که بتوان آیکون ها را به گونه ای طراحی کرد که با تمامی صفحات ابزارها مطابقت داشته باشد و برای همین باید به اندازه های طراحی آن دقت بسیاری نمود، برای همین در نظر گرفتن طراحی رسپانسیو در این جا خیلی مهم است.
چند مورد است که شما باید در آیکون گرافی ( طراحی آیکون) خود در نظر بگیرید. باز هم تاکید می کنیم که این موارد فقط مخصوص استفاده در طراحی اپلیکیشن نمی باشد، بلکه می تواند حتی در طراحی سایت حرفه ای نیز استفاده شود.
در ادامه به ۶ نکته مهم در طراحی اپلیکیشن موبایل می پردازیم:
۱- نکته اول
سه مورد را به یاد داشته باشید:
- Navigation میتواند در صورت کمبود فضای صفحه نمایش به شما کمک کند تا یک نمای کلی از محتوا و یا بخشهای مختلف اپ به کاربر نمایش دهید.
- راه تعامل با کاربر متفاوت از دستکتاپ یا صفحه اصلی اپلیکیشن است.
- تفاوت بین سیستم عاملها در دستورالعملهاست که ممکن است طراحی را تحت تاثیر قرار دهد.
۲- نکته دوم
طراحی و قابلیتهای یک اپلیکیشن به طور مستقیم روی عمر باتری موبایل تاثیر میگذارد. استفاده بیش از حد از صداها یا ویژگیهای پیچیده میتوانند باتری را به سرعت تخلیه کنند. حتی اجرای سرویسها به صورت پسزمینه هم مقدار زیادی از باتری استفاده میکنند. طراحان باید نحوه کار اپ را در جهت بهبود مصرف باتری شکل دهند.
۳- نکته سوم
هیچ کس اپلیکیشنهایی که به صورت مخفیانه و بدون آگاهی قبلی از ترافیک دیتای موبایل استفاده میکنند را دوست ندارند. اپلیکیشن نباید هزینه اضافی را به کاربر تحمیل کند. طراحان باید هرگونه فعالیتی را به کاربر اطلاع دهند و تجربه کاربری بسیار خوبی را به وجود آورند.
۴- نکته چهارم
در یک سیستم عامل ممکن است در دستگاههای مختلف رزولوشن و سایز صفحه نمایش متفاوت باشد. پس در هنگام طراحی اپلیکیشن برای یک سیستم عامل خاص اندازههای مختلف صفحه نمایش را هم در نظر بگیرید و اپلیکیشن را سازگار با هر سایزی طراحی کنید.
۵- نکته پنجم
دستگاههای تلفن همراه متفاوت از کامپیوترها استفاده میشوند و میزان استفاده روزانه بیشتری دارند. روشهای افراد برای جستجو به دنبال محتوای منحصر به فرد هم در این دو دستگاه متفاوت است. در موبایل مواردی مثل Navigation و منوها وجود دارد که باید به درستی طراحی شوند.
۶-نکته ششم
پیادهسازی نمونه اولیه در روند طراحی اپلیکیشن بسیار مهم است. نمونه اولیه درک بهتری از محصول میدهد و اجازه میدهد تا بازخورد کاربران را هم دریافت کنیم و در نهایت یک نقشه واضح برای ساخت برنامه پیش روی خود داریم.